Hjem Jobmål giver indsigt - vejen til dit drømmejob

Jobmål giver indsigt - vejen til dit drømmejob

Jobmål handler om at overveje og kunne beskrive, hvad du forestiller dig skal være dit næste job. Der er forskellige aspekter, som er vigtige at overveje, når du sætter dine jobmål. Læs med og for et indblik i at sætte gode og realistiske mål.

Hvad er jobmål?

Mål har mange betydninger og er afhængig af kontekst. Ses ordet mål i forhold til jobmål har det følgende betydning: ”sted man bevæger sig hen” og ”noget man stræber efter eller prøver på at opnå”. Du kan altså se dit jobmål som at du bevæger dig hen til det du stræber eller prøver at opnå.

Det er vigtigt at afklare dine jobmål, fordi de er med til at give dig selvindsigt. Det er også med til at give dig bevidsthed omkring, hvor du gerne vil hen karrieremæssigt. Tager du beslutninger med dine mål i mente, kan du lettere navigere hen mod det rette job for dig.

Der er helt simplificeret 3 aspekter, som har indflydelse på dit drømmejob: dine ønsker, dine kompetencer og jobmarkedet. 

De 3 niveauer :
1Drømmejob

Det er jobbet som passer til dine kompetencer, det dækker dine udviklingsbehov, og du brænder for det, samtidig med en efterspørgsel på jobmarkedet. Her er nogle af de ting du kan tænke over:

- Hvad drømmer du om?
- Hvilke arbejdsopgaver finder du spændende
- I hvilken branche finder du dit drømmejob
- Hent evt. inspiration fra nogle stillingsbetegnelser

2Det acceptable/gode job

Det er jobbet som du vil være tilfreds med og som måske er vejen til drømmejobbet. Her er nogle af de ting du kan tænke over:

- Jobbet du har det godt med
- Du har de nødvendige kompetencer
- Ligner drømmejobbet, men du går på kompromis med nogle punkter

3Levebrødsjob

Det opfylder måske ikke dine ønsker og ambitioner, men sørger for at du kan få hverdagen til at fungere. Det er også med til at undgå huller i CV’et. Her er nogle af de ting du kan tænke over:

- Du er kvalificeret til at uføre arbejdet uden videre
- Du går muligvis på kompromis med interessen, løn, beliggenhed
- Jobbet du hurtigt kan finde

Går man kun efter drømmejobbet kan man være heldig at få succes med at finde det hurtigt, men det er ikke alle, som er så heldige. For mange kan det tage længere tid, og derfor er det en rigtig god ide, at du også gøre dig nogle tanker omkring andre gode og interessante stillinger, som du også har kompetencerne til at betræde. Disse er måske også job, som kan hjælpe dig tættere på drømmejobbet. Levebrødsjobbet bliver først relevant, hvis ikke du kan vente på det acceptable/gode job eller drømmejobbet. Levebrødsjobbet skal ikke ses på med et negativt blik, fordi den kan have en masse fordel med sig. Det kan nemlig være en fordel at være i job, når du sørger videre. Den nærmeste fremtid kan derfor spille en stor rolle, for specificering af dine mål og jobsøgningsstrategi.

 
Sæt dig et godt jobmål

Mål og målsætning er områder, som er blevet researchet i mange år, og der er enighed om, at et mål skal være konkret, realistisk og tidsbestemt. Konkret er at du ved hvad du gerne vil opnå, realistisk handler om at dit mål er opnåligt. Tidsbestem er at du har et bestem tidspunkt for hvornår dit mål skal være opnået.

Der er forskellige måder at sætte mål på. Nogle ønsker et meget snævert mål, mens andre har et åbent mål. Et snævert mål giver en rigtig god retning og du vil vide en helt præcis, hvad du skal arbejder hen imod. Der er dog den ulempe, at hvis dit mål er for snævert, så øger det risikoen for ikke at lykkes. Fordele og ulemper er selvfølgelig omvendt for de åbne mål. Det bedste alternativ er at mødes i midten, altså at have et semi-snævert mål. Et semi-snævert mål har en fast dato, et geografisk område og en bestem type job, men undlader jobtitel eller virksomhed.

 

Et eksempel:

Jeg vil inden d. 1. februar have et marketingsjob i en københavnsk virksomhed, hvor jeg har mulighed for at få ansvar som marketings manager indenfor 6 år.

Jobmålet er et overodnet mål, som giver dig en retning at arbejde hen imod. For at gøre dit jobmål mere håndgribelig, så gør brug af delmål. Delmål er at bryde jobmålet op i mindre dele, så det er mindre opgaver, som du konkret kan arbejde med. De er med til at give dig små successer undervejs i processen. F.eks. jeg skal mandag morgen fra kl. 8-10 check oplag på ny marketingjobs og udvælge de interessante til opfordret ansøgning. 

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.