Hjem 10 gode tips til dit CV

10 gode tips til dit CV

Der er mange forskellige måder dit CV kan se ud på, alt efter hvilket layout du ønsker at bruge, når du skal fremhæve dine kompetencer over for virksomheden. Der er dog nogle ting, der skal holdes inden for samme ramme, så du kommer sikkert i mål med et godt og effektivt CV.

At give sig i kast med CV’et kan for nogle forekomme som en uoverskuelig opgave, der kræver en vis portion stamina at gennemføre. Ofte er det nemlig snarere manglen på overblik, der optræder som den sande hæmsko når det gælder udarbejdelsen af dit endelige visitkort.

1Målret dit CV

En af de vigtigste ting der øger sandsynligheden for din adgang til virksomheden er et CV, der er skræddersyet til den stilling du søger. At udvælge de erhvervserfaringer du har gjort dig, som også bliver efterspurgt i stillingsopslaget, er en god måde at fange din kommende arbejdsgivers opmærksomhed på. Med et relevant og målrettet CV, gør du det nemmere for virksomheden at danne et bedre overblik over hvad du kan bidrage med som medarbejder.

2Den effektive profiltekst

Udover oversigten over hvilke erhvervserfaringer du kan tilføre som medarbejder, skal du allerførst præsentere dig selv som en aktie for virksomheden på blot 5-8 linjer. Her skal du inddrage dine personlige og professionelle kompetencer sammen med din motivation for at søge stillingen. Profilteksten er ment som en lille appetizer for virksomheden, så de ud fra CV’et også får en idé om dig som person.

3Det præsentable billede

Det er kun i CV’et at du vedlægger et billede af dig selv. Her giver du virksomheden et todimensionelt førstehåndsindtryk som kan være ret afgørende for udfaldet af dit kandidatur. Derfor er det vigtigt at vælge et billede hvor du fremstår professionel, som du ellers ville gøre være hvis du var i stillingen. Det kan være en fordel at få taget billede hos en professionel fotograf så din profil synes mere indbydende.

4Opdater dit CV løbende

Når du søger job imens du er i job, er det stadig på sin plads at opdatere CV’et med dine nye tilegnede kompetencer og erfaringer. Husk på at CV’er er en aktuel repræsentation af dig selv som medarbejder, og derfor kan det aldrig blive færdiggjort. Der er hele tiden noget at bygge ovenpå.

5Timingen kan have stor betydning

Selvom et stillingsopslag kan have en ansøgningsfrist, skal man ikke nødvendigvis tage det for gode varer. Ofte har virksomheden allerede modtaget en overvældende mængde ansøgere inden for blot et par dage efter stillingen er blevet opslået. Hvis virksomheden på dette tidspunkt har en god portion dygtige kandidater til jobbet, er det ikke sikkert at de overhovedet når til alle CV’er og ansøgninger.  Send derfor dit CV afsted hurtigst muligt, for at sikre dig for, at det bliver læst. Det kan sommetider være svært at stille sig selv hundrede procent tilfreds med det endelige udarbejdede CV, men sagen er den, at virksomhederne ikke nødvendigvis venter til ansøgningsfristen med at udvælge potentielle kandidater. Derfor ligger succesraten med at komme i job ikke kun ved det rette CV men den rette timing.

6Hvor meget skal du brede dig ud?

Der er delte meninger om hvor langt et CV egentligt skal være. Normalt siger man mellem 2 og 3 sider. Hvis du kan få dit CV til at fylde tre sider, skal du sørge for, at du kun inddrager den relevante erhvervserfaring passende til stillingen, så du undgår unødvendigt fyld. Humlen er at holde det kortfattet og relevant.

7Skab et godt overblik

Eftersom du på et par sider skal fremlægge en masse forskellige informationer, er det vigtigt at du gør det på en opdelt måde, så modtageren får et fint og tydeligt overblik over al din historik. Det er ikke lang tid virksomheden bruger på at læse CV’et, og derfor skal du tænke læsevenlighed ind i din skriveproces. Hvordan ville du selv have det med dit CV hvis du kun havde 30 sekunder til at kigge det igennem?

8Vælg det rigtige sprog

Forvirring kan sommetider opstå, når det gælder hvilket sprog man skal skrive på. Tommelfingerreglen er, at ansøgning og CV skal skrives på det sprog som selve stillingsopslaget står skrevet på, med mindre andet er opgivet i opslaget. Hvis du søger elektronisk og havner hos virksomhedens database, kan nogle af rubrikkerne du skal udfylde forekomme på engelsk. Det betyder dog ikke at ansøgning og CV ligeledes skal skrives på engelsk.

9Husk det rigtige format

Grundet den mange foldede opstilling i CV’et, kan det godt skabe forvirring i formatet hos modtageren hvis du sender dokumentet som en almindelig word fil. Derfor skal du altid gemme som PDF, så du sikrer dig for at virksomeden har det samme format foran sig som dig. Dog kan det være en god idé også at gemme filen som et word dokument, så du senere kan redigere i det, hvis du finder en lignende stilling du vil søge.

10Skriv til modtageren

En typisk fejl mange begår når de laver både CV og ansøgning, er at have sig selv for øje igennem hele salgsprocessen. Husk at modtageren er virksomheden, og det derfor er dem, du skal have fokus på. Derfor skal dit CV handle om hvad virksomheden får ud af dig som medarbejder, og ikke hvad du får ud af virksomheden. 

Hjælp
Jobeffekt ChatBot dansk logo engelsk logo close
Jobson
Hej, jeg hedder Jobson.
Jeg er Jobeffekt’s ChatBot. Jeg kan hjælpe dig med at navigere på vores hjemmeside. Du kan finde hjælp til at skrive en ansøgning, udarbejde dit CV – og generelt få information om vores site. Klik på nedestående links og hvis du er i tvivl om noget, så skriv ”hjælp”.